sobota, 27 października 2012

Słodkości na halloween 4

Tort Dynia na Halloween
 
 
Składniki:
  • 400 g margaryny
  • 500 g marmolady lub dżemu
  • 2 opakowania kremu budyniowego lub kremu na karpatkę
  • 1 l mleka
  • żółty i czerwony barwnik spożywczy
  • 8 dużych jajek
  • 2 szklanki cukru (500 g)
  • 2 szklanki mąki (340 g)
  • 2 łyżeczei proszku do pieczenia (10 g)
  • Kasia i bułka tarta do tortownicy
  • baton czekoladowy
  • zielone galaretki
  • herbatniki w czekoladzie
  • czekoladowy pisak cukrowy
Metody Przygotowania:
  1. Miksujemy jajka z cukrem na puch. Kiedy się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie mieszamy. Do przyrządzenia ciasta potrzebne są średnie tortownice, jedna z kominkiem. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C i pieczemy przez około 40 min.
  2. KREM: Zagotowujemy połowę mleka. Kiedy zaczyna wrzeć dodajemy odrobinę barwników. Dzięki ich połączeniu krem uzyska pomarańczowy kolor charakterystyczny dla dyni. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy wszystkie składniki razem i ciągle mieszamy, żeby krem się nie przypalił. Po połączeniu składników krem trzeba przestudzić.
  3. Kiedy krem przestygnie, łączymy go z miękką margaryną i miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części.
  4. Wyciągamy biszkopt z piekarnika.
  5. Upieczone ciasto kroimy w poprzek. Każdy z krążków smarujemy marmoladą, a następnie kremem. Składamy w jedną całość.
  6. Przełożony kremem tort formujemy w dynię, odcinając z góry i dołu kawałki ciasta. Powstałe w ten sposób skrawki można umieścić w górnej części ciasta, w kominku.
  7. Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałą częścią kremu i wygładzamy jego powierzchnię. Na koniec nadajemy ciastu niepowtarzalny wygląd.
  8. Czekoladowym pisakiem rysujemy śmieszną buzię, z herbatników robimy oczy, nos i zęby, z batona ogonek dyni a z galaretki liście.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz