Biszkopty kocie języczki
Składniki:
- 4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
- 135 g (2/3 szklanki) cukru
- 110 g (niecała szklanka) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nagrzać piekarnik do temperatury 205°C. Dwie blachy o wymiarach 30x42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na duży worek do wyciskania ciasta nałożyć okrągłą końcówkę o średnicy 1,5 cm.
- Umieścić białka w misce i ubić na wysokich obrotach aż zaczną się formować miękkie szczyty. Powoli dodać 2 łyżki cukru i nadal ubijać aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. W drugiej misce ubić żółtka z pozostałym cukrem. Ubijać aż masa będzie gęsta i jasna.
- Przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać na arkuszu papieru do pieczenia. Dodać połowę ubitych białek do mieszaniny żółtek. Dodać mąkę, a następnie dodać pozostałe białka. Przelać mieszaninę do worka do wyciskania ciasta i wyciskać na przygotowane blachy do pieczenia. Piec 8 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz