Tort Królewski
Składniki:
Biszkopt:
Krem:- 2 i 1/2 kostki masła śmietankowego(ja daję łaciate
- jest najlepsze do masy)
- 5 żółtek
- 1i 1/2 szkl cukru pudru
- szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 i 1/2szkl mleka
- kakao-1 łyżka
- 5 dag rodzynek
- 5 dag pokrojonych migdałów
- 5 dag pokrojonych orzechów
- tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
- kieliszek spirytusu
- 4 plastry ananasa z puszki
- 3 manadrynki
- banan
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na puszystą pianę,dodać żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać i upiec .Piec ok 45 minut.Ciasto wystudzić.Najlepiej upiec go dzień wcześniej,a kroić na drugi dzień.Przekroić na 3 blaty.
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem.Mąkę rozrobić ze szklanką zimnego mleka,a następnie połączyć z żóltkami.Pozostałe mleko zagotowac z cukrem.Do gotującego się mleka wlać żółtka z mąką rozmącone w mleku i ugotowac budyń.Ostudzić.Ma być naprawdę zimny inaczej krem się zważy.
W misce utrzeć na puch masło ,nadal ucierać dodając po łyżce budyniu,a na końcu spirytus.
Krem podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao,orzechy ,rodzynki,migdały i pokrojoną na drobną kostkę czekoladę.
Do drugiej części dodac pokrojone i osączone ananasy,banany,mandarynki.
Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa i przekładać kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz