piątek, 2 listopada 2012

Torty 9

Tort Królewski

Składniki: 

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1i1/2 szkl cukru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Krem:
  • 2 i 1/2 kostki masła śmietankowego(ja daję łaciate
  • jest najlepsze do masy)
  • 5 żółtek
  • 1i 1/2 szkl cukru pudru
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 i 1/2szkl mleka
  Dodatki:
  • kakao-1 łyżka
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag pokrojonych migdałów
  • 5 dag pokrojonych orzechów
  • tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady
  • kieliszek spirytusu
  • 4 plastry ananasa z puszki
  • 3 manadrynki
  • banan
Sposób Przygotowania:
 
Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem na puszystą pianę,dodać żółtka ,mąkę i proszek do pieczenia.Delikatnie wymieszać i upiec .Piec ok 45 minut.Ciasto wystudzić.Najlepiej upiec go dzień wcześniej,a kroić na drugi dzień.Przekroić na 3 blaty.

Krem:

Żółtka utrzeć z cukrem.Mąkę rozrobić ze szklanką zimnego mleka,a następnie połączyć z żóltkami.Pozostałe mleko zagotowac z cukrem.Do gotującego się mleka wlać żółtka z mąką rozmącone w mleku i ugotowac budyń.Ostudzić.Ma być naprawdę zimny inaczej krem się zważy.
W misce utrzeć na puch masło ,nadal ucierać dodając po łyżce budyniu,a na końcu spirytus.
Krem podzielić na dwie części.

Do jednej części dodać kakao,orzechy ,rodzynki,migdały i pokrojoną na drobną kostkę czekoladę.

Do drugiej części dodac pokrojone i osączone ananasy,banany,mandarynki.

Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa i przekładać kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz