Tort Mefisto
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kostki margaryny
- 2 budynie malinowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- litr mleka
- konfitura z czarnej porzeczki lub z wiśni
Sposób przygotowania:
Biszkopt: ubić pianę z białek na sztywno, dodać stopniowo cukier, żółtka, mąki, kakao i proszek. Ciasto upiec a temp.p 180* - 220* Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 cześć i każdą nasączyć mocna herbata z 4 łyżeczkami cukru.Masa: ugotować budynie według przepisu na opakowaniu z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Odstawić cześć budyniu ( ok 6 łyżek ) a resztę ziemnego budyniu utrzeć z margaryną.
1 placek biszkoptu posmarować masą, ale pozostawić cześć masy na wierzch i boki. 2 placek biszkoptu posmarować budyniem. Na wierz wyłożyć pozostałą część masy i konfitury. Tort wstawić do lodówki na pól godz.
Temperatura piekarnika : 180-200oC
Czas pieczenia: 30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz