piątek, 2 listopada 2012

Torty 8

Tort Mefisto

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
  • 1,5 kostki margaryny
  • 2 budynie malinowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • litr mleka
  • konfitura z czarnej porzeczki lub z wiśni

Sposób przygotowania:

Biszkopt: ubić pianę z białek na sztywno, dodać stopniowo cukier, żółtka, mąki, kakao i proszek. Ciasto upiec a temp.p 180* - 220* Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na 3 cześć i każdą nasączyć mocna herbata z 4 łyżeczkami cukru.
Masa: ugotować budynie według przepisu na opakowaniu z 4 łyżkami cukru. Ostudzić. Odstawić cześć budyniu ( ok 6 łyżek ) a resztę ziemnego budyniu utrzeć z margaryną.
1 placek biszkoptu posmarować masą, ale pozostawić cześć masy na wierzch i boki. 2 placek biszkoptu posmarować budyniem. Na wierz wyłożyć pozostałą część masy i konfitury. Tort wstawić do lodówki na pól godz.

Temperatura piekarnika : 180-200oC
Czas pieczenia: 30 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz