niedziela, 28 października 2012

Torty 3

Tort piętrowy z masą jogurtową i truskawkami w kisielu


Biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki + 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jogurtowa: 1,7 kg (5 x 330 g lub 340 g) jogurtu greckiego*
250 - 300 g białej czekolady
30 ml rumu (niekoniecznie)
2 łyżki płynnego miodu

Masa kisielowa z truskawkami:
500 g truskawek
1/4 szklanki cukru
2 małe kisiele błyskawiczne**

Nasączenie:
1/2 szklanki rumu lub z dodatkiem likieru kokosowego (pół na pół), ewentualnie zaparzonej i ostudzonej mocnej herbaty
sok z 1/2 cytryny

Dekoracja: 350 ml śmietany kremowej 30% lub 36%*** (bardzo zimnej, długo schładzanej)
około 300 g większych truskawek do dekoracji

* dobry będzie jogurt grecki Zott i bałkański Maluta, Pilos i Candia (sprawdziłam, dobrze się odsączają), źle odsączyła się Bakoma i jogurt grecki z Biedronki
** np. Fisiel, Słodka Chwila, Słodki Kubek, o smaku truskawkowym lub malinowym
*** bardzo dobrze ubija się Łaciata


Potrzebne też będą:
  • dwie tortownice o różnych średnicach - 24 cm i 18 cm lub 26 cm i 20 cm
  • kawałek gazy (cienkiej, metrowej, z apteki)
  • duże sitko
1 szklanka = 250 ml

Przygotowanie:
  • Dzień przed planowanym pieczeniem tortu należy odsączyć jogurt: wyłożyć go na sito wyścielone cienką gazą, sitko powiesić na dużej misce, tak aby wyciekający płyn swobodnie zbierał się na dnie. Odstawić do lodówki na około 16-24 godziny. W międzyczasie można 2 - 3 razy przemieszać aby jogurt równomiernie się odcedzał.
  • Dzień wcześniej można też, ale nie jest to konieczne, upiec biszkopty.
Biszkopty:
  • Dno dwóch tortownic wyłożyć krążkami z papieru do pieczenia lub wyłożyć dno papierem wypuszczając go poza zamkniętą obręcz. Boków tortownic niczym nie smarować ani nie wysypywać.
  • Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Oddzielić żółtka od białek.
  • Białka ubijać mikserem na średnich obrotach przez około 3 minuty aż będą dobrze spienione. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu). Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po łyżce wymieszane żółtka (dodawać kolejną porcję gdy poprzednia ubije się już z białkami).
  • Dodać przesiane mąki (najlepiej w 3 partiach i bezpośrednio przesiewając je do masy przez sitko), mieszać bardzo delikatnymi ruchami metalowej łyżki lub szpatułki, starając się nie zniszczyć ubitej piany. Im mniej piana opadnie tym większy i bardziej puszysty będzie biszkopt.
  • Ciasto wyłożyć do dwóch tortownic do mniej więcej tej samej ich wysokości, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 35 - 40 minut do suchego patyczka. Mniejszy biszkopt wyjąć wcześniej, po 30 minutach pieczenia. Po zakończonym czasie pieczenia od razu wyjąć duży biszkopt z piekarnika i odstawić na blat. Ostudzić. Przed wyjęciem z formy obkroić boki nożem. Po ostudzeniu przechowywać w formie pod przykryciem.
Masa kisielowa z truskawkami:
  • Truskawki krótko opłukać i osuszyć, oderwać szypułki. Pokroić na plasterki i włożyć do rondelka razem z cukrem. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować jeszcze przez minutę, następnie odstawić z ognia, dodać kisiele jeden po drugim i energicznie wymieszać. Ostudzić.
  • W oddzielnym kubku wymieszać składniki nasączenia.
Masa jogurtowa:
  • Odsączony jogurt przełożyć do suchej miski. Do rondelka włożyć połamaną na kosteczki czekoladę, dodać rum (jeśli używamy) oraz miód. Podgrzewać na malutkim ogniu cały czas mieszając aż składniki się roztopią i połączą w jeden płynny sos. Ostudzić (może być lekko ciepła w momencie dodawania do jogurtu). Jeśli podczas podgrzewania masa nam zesztywnieje, bardzo łatwo można ją odratować, dodając około 2 - 3 łyżki masy z jogurtu, energicznie mieszać, aż składniki staną się płynne, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać.
  • Do miski z jogurtem dodać ostudzoną masę czekoladową (najlepiej do masy czekoladowej dodać 1 - 2 łyżki jogurtu i wymieszać, dodać kolejne dwie łyżki jogurtu i znów wymieszać. Powstałą masę dodać do reszty jogurtu i całość wymieszać łyżką do połączenia się składników). Masa jest już gotowa do przełożenia. Jeśli nie możemy jej od razu użyć, wstawiamy ją do lodówki.
  • Blaty przekroić na 2 poziome części. Masę kisielową podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej, masę jogurtową podzielić na 3 części (jedną odłożyć na dekorację boków, dwie pozostałe części rozdzielić pomiędzy dwa biszkopty - większy i mniejszy, dając odpowiednio więcej masy na większy biszkopt i mniej masy na mniejszy.
  • Pierwszy duży krążek położyć na paterze, skropić częścią (2/3 ilości) nasączenia, rozsmarować część masy kisielowej i część jogurtowej. Położyć drugi duży krążek i powtórzyć czynności. Na wierzch położyć jeden mały krążek, nasączyć go, przełożyć masą kisielową i jogurtową. Przykryć ostatnim małym krążkiem i też skropić go nasączeniem.
Dekoracja:
  • Zimną śmietanę ubić mikserem na sztywną pianę, delikatnie wymieszać szpatułką z resztą masy jogurtowej. Posmarować boki tortu, udekorować truskawkami (można to zrobić przed samym podaniem lub w dniu podania aby truskawki wyglądały świeżo). Tort wstawić do lodówki na kilka godzin lub do czas aż masa będzie bardziej sztywna. Można trzymać 1 - 2 dni w lodówce.

  • Uwagi:

  • Można zrobić zwykły jednopiętrowy tort, wystarczy upiec jeden biszkopt np. z mniejszej ilości jaj, dokładnie według tego przepisu lub z większej ilości jaj (10 szt) ale pieczony w większej, minimum 27 cm tortownicy. Jeśli biszkopt podzielimy na 3 blaty, wówczas ilość masy jogurtowej i kisielowej pozostają bez zmian.
  • Przed pieczeniem należy sprawdzić czy dwie tortownice zmieszczą się jednocześnie w piekarniku na jednym poziomie (powinny się zmieścić 24 i 18 cm), jeśli nie, wówczas musimy piec biszkopty oddzielnie, jeden po drugim lub wybrać opcję z jednym większym biszkoptem.
  • Dzień przed robieniem tortu należy zacząć przygotowywać masę jogurtową - należy odsączyć jogurt na sitku wstawiając go do lodówki na około 16-24 godziny. Odsączony jogurt będzie bardzo gęsty, w misce zbierze się dość sporo płynu.
  • Dzień wcześniej można też, ale nie jest to konieczne, upiec biszkopt/biszkopty.
  • Tort najlepszy jest w dniu przełożenia, ale po kilku godzinach schładzania w lodówce. Można go też w całości przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Truskawki na boki tortu najlepiej dać na końcu, będą wyglądały świeżo. Szybko "starzeje się" też bita śmietana, która w połączeniu z częścią masy jogurtowej stanowi obłożenie tortu.
  • Poza sezonem na świeże truskawki można użyć truskawek mrożonych (do przełożenia tortu). Dekorację na bokach można zrobić inną, dowolną, np. z wiórków czekolady, płatków migdałów, wiórków kokosowych lub posiekanych orzechów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz