Jako pierwsze ciasto chciałbym wam przedstawić jedno z moich ulubionych.
Fale Dunaju
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 20 dag masła
- budyń śmietankowy
- ½ litra mleka
Ponadto:
- ok. 80 dag wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.Wydrylowane wiśnie powkładać w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Wstawić do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz