piątek, 26 października 2012

Ciasto nr.1

Jako pierwsze ciasto chciałbym wam przedstawić jedno z moich ulubionych.
 
Fale Dunaju
 
Ciasto:

  • 25 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
Masa budyniowa:
  • 20 dag masła
  • budyń śmietankowy
  • ½ litra mleka

 Ponadto:

  • ok. 80 dag wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:
Margarynę, jajka, cukier puder i cukier waniliowy utrzeć na puszystą pianę. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wylać na posmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Do drugiej części ciasta dodać kakao i mleko, dokładnie wymieszać i wylać na jasne ciasto.
Wydrylowane wiśnie powkładać w surowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temperaturze 160-170 °C.
Po upieczeniu wystudzone ciasto polać masą budyniową (masło utrzeć i dodać ugotowany budyń). Wstawić do lodówki.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz