Czekoladowe ciasto na Halloween
Składniki:
1 i 1/3 szklanki (165 g) mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 szklanki (300 g) cukru
100 g margaryny
do pieczenia
1 i 1/4 szklanki (300 ml) mleka skondensowanego
2 jajka
Masa:
- 55 g gorzkiej
czekolady, stopionej
- 275 g margaryny
do pieczenia
- 1 i 1/3 szklanki (265 g) cukru
- 3/4 szklanki (180 ml) mleka skondensowanego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 55 g gorzkiej
czekolady, stopionej
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C.
Wysmarować tłuszczem dwie tortownice o średnicy 23 cm.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia,
solą, sodą i 1,5 szklanki cukru do dużej miski. Dodać 100 g margaryny i 300 ml
skondensowanego mleka. Miksować przez 2 minuty na średniej prędkości. Dodać
jajka i miksować przez kolejne 2 minuty. Wyłożyć ciasto równomiernie do
przygotowanych blaszek.
Stopić 55 g czekolady i polać nią ciasta
w blaszkach rysując kształt spirali. Nożem narysować krzyżujące się linie, jak w
pajęczynie.
Piec przez 30-40 minut, aż wykałaczka
wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić ciasto w blaszkach przez 10 minut, a
następnie wyjąć z foremek i odstawić, aby całkowicie ostygło.
Masa: wymieszać 55 g stopionej czekolady
z 275 g margaryny, 1 szklanką cukru, 3/4 szklanki mleka skondensowanego i
wanilią. Miksować aż masa będzie gładka.
Złożenie ciasta: każde upieczone i
ostudzone ciasto przekroić w poprzek na pół. Każdą warstwę posmarować równą
warstwą masy. Posmarować boki ciasta resztą masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz