Tort Dynia na Halloween
Składniki:
- 400 g margaryny
- 500 g marmolady lub dżemu
- 2 opakowania kremu budyniowego lub kremu na karpatkę
- 1 l mleka
- żółty i czerwony barwnik spożywczy
- 8 dużych jajek
- 2 szklanki cukru (500 g)
- 2 szklanki mąki (340 g)
- 2 łyżeczei proszku do pieczenia (10 g)
- Kasia i bułka tarta do tortownicy
- baton czekoladowy
- zielone galaretki
- herbatniki w czekoladzie
- czekoladowy pisak cukrowy
- Miksujemy jajka z cukrem na puch. Kiedy się połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i znowu dokładnie mieszamy. Do przyrządzenia ciasta potrzebne są średnie tortownice, jedna z kominkiem. Przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 st.C i pieczemy przez około 40 min.
- KREM: Zagotowujemy połowę mleka. Kiedy zaczyna wrzeć dodajemy odrobinę barwników. Dzięki ich połączeniu krem uzyska pomarańczowy kolor charakterystyczny dla dyni. Resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy wszystkie składniki razem i ciągle mieszamy, żeby krem się nie przypalił. Po połączeniu składników krem trzeba przestudzić.
- Kiedy krem przestygnie, łączymy go z miękką margaryną i miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowany krem dzielimy na dwie części.
- Wyciągamy biszkopt z piekarnika.
- Upieczone ciasto kroimy w poprzek. Każdy z krążków smarujemy marmoladą, a następnie kremem. Składamy w jedną całość.
- Przełożony kremem tort formujemy w dynię, odcinając z góry i dołu kawałki ciasta. Powstałe w ten sposób skrawki można umieścić w górnej części ciasta, w kominku.
- Całą powierzchnię tortu smarujemy pozostałą częścią kremu i wygładzamy jego powierzchnię. Na koniec nadajemy ciastu niepowtarzalny wygląd.
- Czekoladowym pisakiem rysujemy śmieszną buzię, z herbatników robimy oczy, nos i zęby, z batona ogonek dyni a z galaretki liście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz