Tęczowy Tort
Składniki:
Ciasto:
- 370 g mąki
pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 200 g masła o
temperaturze pokojowej
- 180 g cukru
- 320 ml mleka
- 5 białek
- olejek (aromat) śmietankowy
- barwniki tęczowe
- 3 łyżki margaryny (do wytłuszczenia foremek)
Krem z bitej śmietany i
mascarpone:
- 600 ml śmietany
kremówki
- 5 łyżek cukru
pudru
- 450 g serka
mascarpone
Wszystkie składniki muszą mieć
temperaturę pokojową, dlatego trzeba je wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę
przesiać.
Wszystkie składniki na ciasto zmiksować
na gładką masę.
Uzyskane ciasto podzielić na 6 równych
części, każdą z nich odłożyć do osobnego naczynia i dodać do każdej inny
barwnik. Wymieszać. Piec każdy z biszkoptów osobno, w wysmarowanej tłuszczem
foremce (ok. 15-20 min. w 200 stopniach C).
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec
ubijania dodać cukier puder. Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać.
Poszczególne biszkopty przekładać
kremem. Także wierzch i boki tortu należy nim posmarować.
Rada
Barwniki mają być w proszku - dawać szczyptę na końcu noża.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz