Bezowe Pieczarki
Składniki:
- 120 ml (pół szklanki) białek
- 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 200 g (1 szkl.) cukru
- 1 łyżka gorzkiego kakao
- 110 g polewy czekoladowej
- Nagrzać piekarnik do temperatury 110°C. 2 blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
- W dużej szklanej lub metalowej misce, ze pomocą miksera, ubić lekko białka by powstała piana. Dodać kamień winny, sól i wanilię. Kontynuować ubijanie, aż powstanie miękka, gęsta piana. Stopniowo dodawać cukier, tak aby nie opadał na dno, i nadal ubijać, aż piana będzie całkiem sztywna i błyszcząca.
- Na worek do wyciskania ciasta nałożyć okrągłą końcówkę i napełnić go do połowy pianą z białek. Aby wykonać kapelusze pieczarek, należy wycisnąć okrągłe kupki piany na jedną z przygotowanych blach. Formując kapelusz, pociągnąć worek w bok, aby nie powstał czubek. Aby wykonać nóżki, na drugą blachę należy wycisnąć odrobinę piany, a następnie pociągnąć worek prosto w górę. Nóżki powinny być grubsze u podstawy i cieńsze na końcu. Bez obaw, elementy nie muszą być identyczne. Grzyby będą wyglądać bardziej naturalnie, jeśli poszczególne elementy będą różnych rozmiarów. Za pomocą małego sitka lekko oprószyć kapelusze kakao.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę, lub do momentu gdy kapelusze będą na tyle suche, by można je było łatwo zdjąć z blachy. Odstawić by całkowicie ostygły. Roztopić polewę czekoladową w metalowej misce nad gotującą wodą, lub w szklanej misce w kuchence mikrofalowej, mieszając od czasu do czasu aż będzie gładka.
- Zrobić mały otwór w dolnej części kapelusza grzyba. Rozsmarować czekoladę na spodzie kapelusza. Zanurzyć końcówkę nóżki w czekoladzie, a następnie docisnąć lekko do otworu. Kiedy czekolada zastygnie, nóżka i kapelusz będą sklejone. Powtórzyć z pozostałymi częściami pieczarek. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu lub w puszce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz