piątek, 2 listopada 2012

Ciasteczka

Bezowe Pieczarki

Składniki:

  • 120 ml (pół szklanki) białek
  • 1/4 łyżeczki kamienia winnego (wodorowinianu potasu)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 200 g (1 szkl.) cukru
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 110 g polewy czekoladowej
Sposób Przygotowania:

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 110°C. 2 blachy do pieczenia ciastek wyłożyć papierem pergaminowym lub folią aluminiową.
  2. W dużej szklanej lub metalowej misce, ze pomocą miksera, ubić lekko białka by powstała piana. Dodać kamień winny, sól i wanilię. Kontynuować ubijanie, aż powstanie miękka, gęsta piana. Stopniowo dodawać cukier, tak aby nie opadał na dno, i nadal ubijać, aż piana będzie całkiem sztywna i błyszcząca.
  3. Na worek do wyciskania ciasta nałożyć okrągłą końcówkę i napełnić go do połowy pianą z białek. Aby wykonać kapelusze pieczarek, należy wycisnąć okrągłe kupki piany na jedną z przygotowanych blach. Formując kapelusz, pociągnąć worek w bok, aby nie powstał czubek. Aby wykonać nóżki, na drugą blachę należy wycisnąć odrobinę piany, a następnie pociągnąć worek prosto w górę. Nóżki powinny być grubsze u podstawy i cieńsze na końcu. Bez obaw, elementy nie muszą być identyczne. Grzyby będą wyglądać bardziej naturalnie, jeśli poszczególne elementy będą różnych rozmiarów. Za pomocą małego sitka lekko oprószyć kapelusze kakao.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę, lub do momentu gdy kapelusze będą na tyle suche, by można je było łatwo zdjąć z blachy. Odstawić by całkowicie ostygły. Roztopić polewę czekoladową w metalowej misce nad gotującą wodą, lub w szklanej misce w kuchence mikrofalowej, mieszając od czasu do czasu aż będzie gładka.
  5. Zrobić mały otwór w dolnej części kapelusza grzyba. Rozsmarować czekoladę na spodzie kapelusza. Zanurzyć końcówkę nóżki w czekoladzie, a następnie docisnąć lekko do otworu. Kiedy czekolada zastygnie, nóżka i kapelusz będą sklejone. Powtórzyć z pozostałymi częściami pieczarek. Przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu lub w puszce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz